Monday, November 2, 2009

Jantung & vaksin Influenza

PERHATIAN kepada semua pesakit jantung! Suntikan influenza bermusim bukan sahaja boleh melindungi anda daripada influenza bermusim - ia juga boleh mencegah serangan jantung. Anda mungkin telah tahu bahawa penyakit jantung merupakan pembunuh nombor satu di seluruh dunia.

Tetapi, anda mungkin tidak tahu bahawa:

*Penyakit jantung juga merupakan pembunuh nombor satu di kalangan mereka yang menghidapi keadaan kronik yang telah dijangkiti selesema (data US Mayo Clinic).

*Selesema (flu) mengakibatkan sehingga 9,200 kematian setahun di Amerika Syarikat (AS), ini kerana ia mencetuskan serangan jantung yang membawa maut (Kajian Mohammad Madjid et al, Eur Heart J, 2007). Menurut Persatuan Jantung Amerika, jumlah serangan jantung membawa maut di AS pada tahun 2005 adalah lebih kurang 150,000.

*Risiko kematian akibat serangan jantung akan meningkat apabila kadar jangkitan selesema bertambah. Satu kajian pada 2007 menunjukkan ia telah meningkat sebanyak sepertiga semasa wabak selesema bermusim sementara satu kajian British pada 2009 menunjukkan peningkatan sebanyak 50 peratus (Charlotte Warren-Gash et al, Lancet Infectious Diseases, seperti yang dilaporkan Reuters pada 22 September lalu).

Pemvaksinan

Pesakit jantung sememangnya bernasib baik kerana terdapat cara mudah untuk mengurangkan bahaya ini - vaksinasi influenza.

Kita sememangnya telah biasa dengan idea mendapatkan vaksinasi mencegah jangkitan seperti tuberkulosis (batuk kering), campak atau cacar air, tetapi mungkin tidak biasa dengan idea mendapatkan vaksinasi untuk mencegah keadaan seperti penyakit jantung.

Contohnya, vaksin kanser serviks (pangkal rahim) sebenarnya mensasarkan satu bentuk jangkitan virus - papillomavirus manusia (HPV).

Keselamatan dan keberkesanan kos vaksinasi influenza sebagai satu kaedah perlindungan masalah kardiovaskular juga telah terbukti dan didokumenkan dengan baik.

Yayasan Jantung Malaysia dengan itu mengesyorkan mereka yang mengalami masalah jantung supaya diberi suntikan vaksin influenza, hasil pelbagai kajian termasuk kajian oleh Persatuan Jantung Amerika serta Kolej Kardiologi Amerika.

Kaitan influenza dan jantung

Bagaimanakah virus influenza boleh mengakibatkan kejadian kardiovaskular? Terdapat dua pendapat yang boleh menerangkannya.

Menurut pendapat pertama, virus influenza mencetuskan suatu tindak balas keradangan yang mengarahkan antibodi untuk membentuk plak dalam saluran darah.

Dalam kata lain, kehadiran virus ini mengakibatkan sistem imun tubuh bertindak balas secara keterlaluan dan menyerang mendapan lemak di dalam arteri pesakit jantung.

Apabila diserang, ianya akan menjadi `panas, merah dan keradangan’, dan mungkin akan pecah.

Jika plak yang pecah ini menyumbat arteri koronari, maka pesakit akan mengalami serangan jantung.

Satu lagi hipotesis mencadangkan bahawa virus influenza akan terus menyerang dinding saluran darah dan mencetuskan tindak balas imuniti yang sama seperti suatu kejadian trombosis (di mana terbentuknya darah beku yang akan bergerak serta menyumbat arteri koronari).

Mengapa kita perlu mendapatkan vaksinasi? Kajian oleh Madjid dan rakan-rakan sekerja beliau pada 2004 turut menunjukkan bahawa vaksinasi influenza akan mengurangkan kira-kira separuh kejadian kardiovaskular.

Kajian tersebut telah mengkaji semula pelbagai kajian terdahulu yang menunjukkan pengurangan kadar serangan jantung antara 49 peratus hingga 67 peratus di dalam kumpulan berbeza.

Selain ianya berkesan, vaksinasi juga agak murah berbanding ubatan dan pembedahan jantung serta mudah diberikan kepada pesakit.

Kos untuk vaksin ini adalah kurang daripada RM100. Mungkin, antara RM40 hingga RM60, bergantung kepada jenamanya.

Satu suntikan akan memberi perlindungan dan berkesan selama 365 hari. Jika anda diberikan aspirin, pil tekanan darah dan pil kolesterol, maka anda perlu menelan kesemuanya setiap hari selama 365 hari. Vaksin ini bagaimanapun hanya memerlukan satu suntikan, dan anda tidak perlu berbuat apa lagi.

Selain daripada pakar geriatrik, pediatrik dan pengamal perubatan, pakar kardiologi turut digesa untuk menyimpan stok dan memberi vaksin influenza kepada pesakit mereka.

Jika anda tidak menyimpan stok, bagaimana anda boleh memberi suntikan kepada pesakit anda? Ini akan memutuskan rantaian yang sedia ada.

Pesakit jantung juga perlu menjadi lebih proaktif. Jika doktor tidak membangkitkan tentang vaksin ini, maka anda sendiri boleh memintanya. Sudah tiba masanya untuk anda bertanggung jawab ke atas kesihatan diri sendiri.

No comments: