Wednesday, May 28, 2008

Jangan diskriminasi pesakit mental

MASYARAKAT perlu memahami fakta sebenar mengenai penyakit mental sekali gus mengurangkan stigma yang menyebabkan diskriminasi terhadap orang yang menghidap penyakit tersebut.
Stigma tersebut tidak membawa kebaikan apa-apa sebaliknya memburukkan lagi keadaan sehingga kadang kala pesakit melakukan tindakan luar kawalan seperti cubaan membunuh diri.
Ketua Pusat Kaunseling dan Psikologi Pelajar Kolej Universiti Taylor’s, Dr. Adnan Omar, berkata, membunuh diri adalah isu yang tidak harus dipandang ringan dan memerlukan perhatian daripada masyarakat dan kerajaan.
“Kesakitan adalah sesuatu paling sukar ditangani dalam hidup kita.
“Justeru, penyakit psikologi dan mental adalah salah satu daripada punca yang mendorong manusia membunuh diri.
“Tiada sesiapa membunuh diri kerana seronok atau gembira. Apabila manusia mendapati sukar untuk memahami atau menerima kesakitan psikologi, mereka mengambil jalan mudah dengan membunuh diri,” katanya.
Dr. Adnan berkata, ketahanan diri bagi setiap individu adalah berbeza lebih-lebih lagi dalam mengadaptasi perubahan yang pesat berlaku di sekeliling dan dalam masyarakat.
Menurutnya, ada orang yang mendapati sukar untuk menyesuaikan diri dengan perubahan itu mengakibatkan mereka lebih tertekan dengan pelbagai masalah hidup.
“Oleh yang demikian, ramai mendapati diri mereka dibelenggu kekeliruan apabila keadaan menjadi semakin kabur, hingga menyebabkan mereka tidak tahu apa yang patut dilakukan dan tidak patut dilakukan,” katanya.
Beliau berkata demikian pada ceramah sempena Minggu Kesedaran Kesihatan Mental anjuran Kolej Universiti Taylor's Petaling Jaya, Selangor, dengan kerjasama Persatuan Kesihatan Mental Malaysia (MMHA), baru-baru ini.
Bercakap mengenai sebab manusia membunuh diri, Dr. Adnan berkata, ramai orang menyangka tindakan membunuh diri berlaku tanpa amaran.
Hakikatnya, orang yang berhasrat untuk cuba membunuh diri biasanya memperlihatkan tanda menerusi percakapan, tingkah laku seperti lari dari rumah, pengambilan arak dan dadah.
Perubahan sikap
Perubahan sikap yang ketara seperti memberikan barang peribadi yang sangat dihargai kepada saudara mara atau kawan-kawan, juga tanda-tanda yang perlu diberi perhatian.
“Terdapat tiga dimensi bunuh diri, idea bunuh diri, percubaan bunuh diri dan perbuatan bunuh diri.
“Kira-kira 20 hingga 25 peratus daripada orang yang terfikir untuk membunuh diri akan meneruskan hasrat untuk cuba membunuh diri, manakala 10 hingga 15 peratus daripada mereka benar-benar melakukan perbuatan membunuh diri,” jelas Dr. Adnan.
Terdahulu dalam ucapan perasmian, Presiden MMHA, See Cheng Siang, berkata, minggu kesedaran yang dianjurkan adalah selaras dengan matlamat MMHA untuk meningkatkan kesedaran terhadap kesihatan mental di kalangan masyarakat.
“Kesihatan mental adalah isu kesihatan awam penting yang tidak patut diabaikan atau diketepikan.
“Masyarakat yang berteraskan individu yang seimbang dan sihat sejahtera akan hanya berkembang maju apabila dimensi ekonomi dan sosial saling berpaut secara harmoni.”
Menurut Cheng Siang, setiap individu perlu menerima hakikat bahawa mustahil mencapai kesempurnaan dalam segala-galanya.
“Oleh itu, adalah sangat penting bagi kita mempelajari cara mengekalkan kesihatan mental dengan memastikan imbangan yang betul,” katanya.

No comments: